I ett projekt vid KTH har forskare undersökt flera olika sätt att öka medvetenhet och engagemang kring energianvändning i hemmet. Bland annat har man med digital teknik skapat interaktiva system som kan hjälpa till att spåra och påverka energiflöden.
– Vi har satsat på att testa brett, experimentera och undersöka massa olika idéer, snarare än att djupdyka i en enda idé, förklarar projektledaren Björn Hedin.
En central del som har undersökts i projektet är köket. Det är inte bara de uppenbara energikällorna såsom kyl och frys, tillagning eller hushållsmaskiner, utan också själva maten som vi konsumerar och matsvinnet som följd.
– Människor slänger ungefär en tredjedel av all mat som produceras och hushållen står för en stor del av den mat som slängs, därför är det en väldigt viktig och prioriterad del av projektet, säger projektledaren Björn Hedin.
Forskargruppen från KTH har testat sig fram under projektets gång. Bland annat har man undersökt olika digitala lösningar för matsvinn kopplat till matlådor och tagit fram olika prototyper. En prototyp som visade sig ge bäst utfall var att med hjälp av en röststyrd skrivare manuellt märka matlådorna med innehåll och datum för bättre överblick.
– Men samtidigt ska man vara hälsosamt kritisk till alltför tekniska lösningar. Med en penna och etiketter lätt tillgängliga i köket kan man komma långt, säger Björn Hedin.
Digital teknik för att spåra koldioxidavtryck
Forskarna har även använt digital teknik för att skapa interaktiva system som kan hjälpa till med att spåra koldioxidavtryck. I samarbete med företaget Consupedia har man låtit testa streckkodsscanning av matvaror för att skapa ett digitalt inventariesystem för mat i hemmet. Trots många positiva aspekter har det också funnits hinder, som att konsumenterna inte har tillgång till vissa data om sina inköp. För att gå vidare med metoden krävs det bland annat ett bättre samarbete med de olika livsmedelsaktörerna.
– För att resultatet ska bli det önskvärda är det också avgörande att alla i hushållet deltar i metoden, säger Björn Hedin.
Konkreta metoder lätta att förstå
Ett nytt projekt som vuxit fram ur det tidigare arbetet fokuserar specifikt på förståelse för energikonsumtion. Inom ramen för detta spår undersöks nya pedagogiska tillvägagångssätt som inte är beroende av digital teknik.
– Istället har vi utforskat hur fysiska objekt, som spelkort och marker, kan användas för att göra energiförbrukningen mer konkret och förståelig, säger Björn Hedin.
Målet är att genom dessa metoder få individer att förstå sin energiförbrukning bättre, samt att engagera och utbilda dem i att agera mer energieffektivt.
Framtiden blir alltmer medveten
Att använda sig av enkla och tydliga digitala skärmar som kommunicerar nuvarande och kommande elpriser har gjort det lättare att anpassa sin konsumtion.
– Elpriset har varierat väldigt mycket, om man då på ett enkelt sätt ser att just nu är elpriset högt, då kan man vänta någon timme med att köra diskmaskinen. Det sparar pengar och hjälper elsystemet som helhet, säger Björn Hedin.
På samma sätt har hushåll med solceller fått insikter för när det produceras el.
Framöver hoppas Björn Hedin att deras forskning och utveckling kan inspirera andra forskare och företag att utforska och utveckla verktyg som hjälper människor att göra mer medvetna val i vardagen. Projektet har lett till ytterligare forskning om energimedvetenhet, och metoder för att göra energifrågor mer intressanta och tillgängliga för allmänheten.
Björn Hedin, lektor KTH