Utlysning nr 8, 2023/2024

Utlysning 8 i Energimyndighetens program Design för energieffektiv vardag var öppen för ansökningar mellan den 20 november 2023 till och med den 6 mars 2024. Finansiering kunde sökas till projekt som kombinerar energi, design och beteende och tar fram kunskap, produkter, affärsmodeller eller tjänster som effektiviserar eller minskar vår energianvändning.

Utlysningen omfattar cirka 25 miljoner kronor och är öppen för ansökningar fram till och med den 6 mars 2024. Projektet kan påbörjas tidigast den 1 augusti 2024 och pågå som längst till och med den 31 december 2028. Utlysningen avser stöd i form av bidrag. Ett projekt inom denna utlysning beviljas maximalt 8 miljoner kronor i stöd.

Utlysningens inriktning

Utlysningen är öppen för ansökningar inom hela programmets sakområde och till projektidéer som passar inom programmets ramar. Exempel på utmaningsområden kan vara:

  • Lösningar som bidrar till en mer resilient vardag, det vill säga lösningar som minskar hemmets sårbarhet vid olika kristillstånd och underlättar för människor att påverka sin energi- och resursanvändning.
  • Nytänkande kring återbruk och minskad resursanvändning som på olika sätt inspirerar till ett resurssnålt samhälle, till exempel cirkulära lösningar och nya sätt att använda redan befintlig teknik och resurser.
  • Lösningar som på olika sätt adresserar en resurseffektiv framtid och hur en god vardag och boende kan se ut. Energimyndigheten ser gärna projekt som inspireras av, eller har kopplingar till, satsningar inom New European Bauhaus, där hållbarhet, estetik och inkludering är ledande värderingar, läs mer om New European Bauhaus på energimyndigheten.se.

Energimyndigheten vill särskilt lyfta möjligheten att söka medel för genomförbarhetsstudier som undersöker förutsättningarna för genomförandet av ett större forsknings- och utvecklingsprojekt. Genomförbarhetsstudier är lämpliga då en projektidé behöver analyseras och utvärderas utifrån till exempel potential och resursbehov.

Det ses även som meriterande med deltagande och samfinansiering från näringslivet eller att projektet har en tydlig behovsägare som projektpart för att ytterligare kunna växla upp projektets nyttiggörande och spridning i samhället.

Vilka kan söka stöd?

Företag och designbyråer, offentlig sektor, universitet och högskolor, institut och övriga aktörer med anknytning till området. Projektgruppen behöver även ha kompetens inom de tre områdena energi, design och beteende.

Hur ansöker jag?

Läs mer om utlysningen och hur du ansöker på Energimyndighetens webbplats. Sista ansökningsdag är den 6 mars 2024. Support lämnas fram till och med kl. 16.00 samma dag.

Vill du veta mer? Se webbinarium om utlysningen

Den 13 december hölls ett webbinarium med information om utlysning 8 och tips på saker att tänka på om du vill ansöka. Här nedan kan du ta del av webbinariet i efterhand.

Nätverksgrupp på Linkedin

För att främja nätverkande mellan projekt inom Design för energieffektiv vardag, och skapa ett forum där man kan hitta projektpartner, så finns det en nätverksgrupp för programmet på LinkedIn.

Gruppen är en öppen nätverksgrupp för alla som vill hitta projektpartner för utlysningar/ansökningar till Design för energieffektiv vardag, den är även till för pågående projekt i programmet som vill nätverka. Det är öppet för alla att skapa ett inlägg kring ett ämne man önskar diskutera eller få input kring, eller om man söker en projektpartner inom ett specifikt område.

Här hittar du Design för energieffektiv vardags nätverksgrupp på Linkedin 

För mer information

Vid frågor gällande stödnivå, stödberättigade kostnader, programbeskrivning etcetera kan ni kontakta handläggare på Energimyndigheten. Vid frågor om programmets aktiviteter, nyheter, pågående projekt, frågor om potentiella samarbetspartners med mera kan ni kontakta programkansliet, SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign.

Handläggare på Energimyndigheten

Helena Karresand

Helena Karresand
Epost: helena.karresand@energimyndigheten.se
Tel: 016-542 06 41

Programkansli, Stiftelsen Svensk Industridesign

Mona Wärdell

Mona Wärdell, projektledare
Epost: mona.wardell@svid.se
Tel: 076-786 28 28

Sofia Beckman, kommunikatör
Epost: sofia.beckman@svid.se
Tel: 08-406 84 47