Påverkas vi av hur bostaden är byggd när vi förbrukar energi hemma? Det ville forskare vid Lunds universitet ta reda på.
– Enkla lösningar kan hjälpa människor att göra miljövänliga val, säger Pimkamol Mattsson, projektledare för projektet “Standardalternativ som potentiellt verktyg för att främja energieffektivt beteende”.
Det övergripande syftet med projektet är att ta fram kunskap som underlättar energieffektivitet i flerfamiljshus och förståelsen av relationen mellan design och boende.
– Det handlar om hur standardalternativ i byggnader interagerar med användarna och påverkar den faktiska energianvändningen, säger Pimkamol Mattsson, biträdande universitetslektor vid Institutionen för arkitektur och byggd miljö vid Lunds universitet.
Sex personer deltog i en första pilotstudie i en testlägenhet med två rum där de ombads att utföra dagliga hushållsaktiviteter. Tre av deltagarna ombads utföra aktiviteterna som de vanligtvis gör hemma medan de andra tre deltagarna ombads använda så lite energi som möjligt när de utförde aktiviteterna.
Testar fem vardagsaktiviteter
Under hösten 2024 planeras studien att genomföras i större skala med omkring 30 deltagare. De kommer att få utföra fem olika vardagsaktiviteter: dammsuga i vardagsrummet, tvätta händerna med tvål i badrummet, laga en enkel maträtt och koka te, sitta och läsa en tidning samt diska för hand.
Det man har sett i pilotstudien är att människans motivation spelar en stor roll, och då kan design av husen och hushållsapparater bli viktig för att underlätta att göra klimatsmarta val.
– Enbart standardalternativ räcker inte för att ändra människans energibeteende, men om designen är lätt att förstå och lätt att använda så kan det göra en viktig skillnad.
Pimkamol Mattsson säger att de i studien har sett att människor med hög motivation uppskattar att designen så tydligt som möjligt kommunicerar om besparingspotential, eftersom de letar efter sätt att spara så mycket energi som möjligt.
– De stänger av spisen tidigare när de lagar mat och använder eftervärmen, de plockar undan först innan de börjar dammsuga istället för att fixa i ordning under tiden dammsugaren är på, och så vidare. De letar efter alla möjliga sätt för att spara energi. Om det framgår tydligt hur de kan spara energi genom att använda en viss apparat, kommer de att göra det.
Design på vardagsnära produkter viktig
Pimkamol Mattsson ger exempel på detaljer i designen på vardagsnära produkter som kan ge resultat, som att en vattenkokare har tydliga streck som visar vad som räcker för att koka endast en kopp te. Då undviker man att fylla hela vattenkokaren i onödan. Ett annat exempel kan vara en vattenkran som med ljud eller ljus, drivna av vattenflödet, informerar användaren om att tillräcklig mängd vatten och rätt temperatur har använts.
– Men vi tror på enkla lösningar. Det ska vara enkelt att göra miljövänliga val.
Resultaten av studien tänker man att hela kedjan från byggare till boende ska kunna ha nytta av.
– Det är förstås viktigt att den som bygger huset tänker till från början, så att fönstren till exempel ger tillräckligt med dagsljus. Sedan behöver fastighetsägaren tänka på hur man kommunicerar med de boende, och hjälper dem att kunna agera miljövänligt i bostaden. Även tillverkare av hushållsapparater är viktiga, och förstås vi som använder dem, säger Pimkamol Mattsson.
Hon säger vidare att hon hoppas att studien kan bidra till en fördjupad förståelse om hur brukare använder standardalternativ i hemmet, i kombination med insikter om hur individuella faktorer påverkar energianvändningen.
– Resultaten kommer att kunna användas för ytterligare förbättring av hushållsapparater, byggnadsdesign och byggnadsrenovering, och även hjälpa fastighetsförvaltare att jobba med energieffektivisering i bostäderna.
Projektet har finansiering från forsknings- och innovationsprogrammet Design för energieffektiv vardag, som drivs av Energimyndigheten och koordineras av SVID.