
Företaget Rumbla vill bana väg för en grönare framtid inom möbelbranschen. Genom projektet ”Uppnå beteendeförändring mot ökad cirkularitet av möbler genom digital plattform” har en rad viktiga insikter nåtts.
– Det handlar om att inspirera till ett nytt sätt att tänka. Vi vill bidra till att lyfta återbrukade möbler och nya möbler med långt liv till en ny nivå, och skapa lösningar som gör skillnad, säger Rumblas grundare Magnus Engström.
Bakom projektet står företaget Rumbla som grundades 2020, eftersom Magnus Engström ansåg att det behövdes nya sätt att handla med möbler. Rumbla samarbetar med arkitekter, försäljare av nya och återbrukade möbler, möbelproducenter och återvinningsaktörer med målet att skapa en helt cirkulär möbelkedja. Kunden kan antingen köpa eller leasa de återbrukade möblerna.
2023 uppstod möjligheten att med stöd av Energimyndigheten starta projektet ”Uppnå beteendeförändring mot ökad cirkularitet av möbler genom digital plattform”. Magnus Engström såg då en chans att studera om en uppdaterad digital plattform skulle kunna hjälpa till att starta nödvändiga förändringar i tankesätt och invanda beteenden.
– Behovet fanns att bättre förstå inköpare, arkitekter och andra i kedjan och skapa lösningar baserade på de problem som finns, säger Magnus.
Vetenskaplig grund och samarbete med Mälardalens Universitet
Projektet bygger på vetenskapliga metoder och genomförs i samarbete med Mälardalens Universitet, Nordic Behaviour Group – ett bolag med psykologer som jobbar fokuserat mot beteendeförändring – och 100-gruppen, som är ett branschinitiativ med målet att skapa inredning med 100 procent cirkularitet.
Projektets syfte är att påskynda omställningen till en cirkulär ekonomi inom inredningsbranschen och skapa klimatnytta genom ökad livslängd på möbler, ökat värdeskapande i värdekedjan och kraftigt minska avfall från möbler och annan inredning.


Kartläggning av utmaningar och barriärer
Projektet inleddes med att ställa frågor till inköpare och inredningsarkitekter om vilka utmaningar och barriärer de såg när det gällde att köpa nya möbler med långt liv och återbrukade möbler. Bland svaren fanns att man tyckte gamla möbler kändes ofräscht, brist på tid och avsaknad av riktlinjer och rutiner kring återbruk.
Nästa steg blev att utveckla ett koncept för att bidra med lösningar som kan övervinna dessa barriärer. Det första steget i detta arbete blev att skapa en digital plattform som kopplar samman säljare och köpare av möbler och erbjuder verktyg för att jämföra energipåverkan vid olika designval.
Visades på möbelmässan
En prototyp av plattformen visades på möbelmässan i februari 2024. Feedbacken har därefter legat till grund för mycket av hur projektet har fortlöpt.
Ytterligare något som har ingått i projektet är att man har tagit fram en onlineutbildning för inköpare för att öka kunskapen om vinsterna med återbruk. Som företagsledare är Magnus Engström tacksam över möjligheten att jobba i projektform med partners med andra kompetenser.
– Vi har ett superintressant utbyte mellan affärsvärlden och den akademiska världen. Allt har blivit genomtänkt på ett större plan.

Designen som central del
Genom hela projektet har det funnits ett tydligt designfokus, ur flera perspektiv.
– Det vi gör handlar ju redan från start om design. Vi designar kontor med hjälp av möbler som är designade för att vara cirkulära.
Även i den digitala plattformen har designen – hur verktyget utformats – varit A och O. Magnus Engström konstaterar att det är viktigt att plattformen fungerar, är designmässigt tilltalande och förmedlar kunskap och information på ett tydligt och lättillgängligt sätt.
– Det är ett måste för att nå ut på rätt sätt. Vi vill inspirera till ett nytt sätt att tänka, och med hjälp av plattformen kan vi visa på möjligheterna och skapa en helt ny upplevelse av återbruk.
En framtidssatsning för hållbarhet
Projektet avslutades i december 2024, men Magnus Engström betonar att arbetet kommer att fortsätta, eftersom projektets innehåll är nära kopplat till Rumblas affärsnytta.
– Resultaten av de studier vi har gjort har belyst att allt i grund och botten handlar om beteendeförändringar. Där vill vi fortsätta att jobba för att göra skillnad på riktigt, säger Magnus Engström och berättar om ett projektmål som även löper på längre sikt, nämligen att under en femårsperiod reducera CO₂-utsläpp från möbelbranschen med 10 000 ton, att möblerna i omlopp stannar i depå i genomsnitt max fyra veckor och att 100 procent av möblerna i omlopp är spårbara.
