Energilagring i moduler minskar sårbarheten

Utomhus i ett bostadsområde med en stor gräsmatta med en gemensam uteplats som omges av radhus.

Behovet idag är stort när det gäller effektiva och robusta energisystem. I projektet ”HyLite – Hydrogen Light System” har man nu designat en systemlösning som ska kunna lagra lokalt producerad energi för många olika typer av fastigheter.
– Modulen kan förse fastigheter med en stor mängd energi tack vare ett avancerat system med en innovativ vätgastank. Detta skapar en tillförlitlig energiförsörjning som är oberoende av omvärlden, säger Karin Nilsson, projektledare från RISE.

Bakgrunden till att man ville göra studien “HyLite – Hydrogen Light System” handlar bland annat om den pågående elnätsdiskussionen i samhället.

– Elnätet kan vara svajigt, och det är mycket långa ledtider för att bygga ut energiinfrastrukturen. Med denna lösning minskar beroendet av en extern distributör och du blir mer självförsörjande, säger Karin Nilsson, projektledare.

– Du kan ta ut energin kontinuerligt direkt från din modul, eller så har du det som en backup i stället för dieselaggregat vilket är vanligt exempelvis på sjukhus.

Illustration av hur modulerna skulle kunna se ut.
Illustration av hur modulerna skulle kunna se ut.

Modulen och dess innehåll ska kunna fungera som ett eget fristående system, vilket minskar beroendet av importerad energi. Dessutom minskar sårbarheten som medföljer när bostäder, sjukhus, skolor med mera måste förlita sig på det vanliga elnätet.

– Denna modulära energilagring är ett komplement till att exempelvis sätta solceller på taket. I det fallet kan man lagra energin i ett batteri ett kortare tag, men här tar vi det ett steg längre, säger Karin Nilsson, projektledare.

Själva hjärtat i systemet är den innovativa vätgastanken som har utvecklats av ingenjörsbolaget NITIU. Tillverkningen har skett med 100 procent återvunnet stål, med 100 procent grön energi.

Hållbart och beständigt

Exempelvis ett flerfamiljshus med modulen i sitt område kan optimera sin energianvändning med hjälp av denna, eftersom vätgaslagring och energiomvandlingen sker i modulen.

– Det lagret är hållbart och beständigt. Energin försvinner inte som den gör efter ett kortare tag ur ett batteri, säger Karin Nilsson.

Vätgasen kan antingen produceras på plats av förnyelsebara energikällor som sol- eller vind, eller transporteras till modulen.

– Vi har alltså velat visa på möjligheten att framställa elkraft från lokala källor som också skapar en möjlighet till balansering i nätet, säger Karin Nilsson.

Visualisering av gatumiljö med lägenhetshus på sidorna.
Visualisering av hur modulerna skulle kunna placeras i en gatumiljö.

Designen central

Man har lagt stor vikt vid placering och design av modulen.

– Det måste vara en användarvänlig design och den ska inte förfula miljön. En slutsats i vår studie är att designen måste vara med tidigt och genomgripande. Designen är central på grund av att det är viktigt hur modulen uppfattas utvändigt. Hyresgäster är angelägna om trivseln och omgivningen runt omkring där de bor. Dessutom är det viktigt att den är designad på ett sätt så att den är optimalt anpassad för service och underhåll.

Projektet “HyLite, Hydrogen Light Systems” är en teoretisk förstudie som har ingått i programmet Design för en energieffektiv vardag. Förutom forskare från RISE har företaget NITIU, ett bostadsbolag, en arkitektbyrå med flera deltagit i projektet.

– Nästa steg skulle kunna vara att utveckla styrsystem och så småningom få detta att realiseras på plats i en pilotstudie, säger Karin Nilsson.

Karin Nilsson

Karin Nilsson, projektledare RISE