
Byggnader står för 39 procent av den totala energianvändningen i Sverige och är en kritisk faktor i övergången till ett hållbart energisystem. En av de mest lovande teknikerna för att förbättra byggnaders energieffektivitet och öka förnybar energiproduktion är solceller på tak. Fastighetsägare har idag ett komplext landskap av solcellslösningar att navigera sig genom. Det finns olika tekniska möjligheter, systemlösningar, leverantörer och ekonomiska osäkerheter som alla utmanar i beslutsprocessen.
Projektets mål är att identifiera de mest effektiva metoderna ur ett beteendeekonomiskt perspektiv för att skapa ett skalbart, prosumer-centrerat ramverk för kommunikation av solcellslösningar. Design Thinking kommer att användas för att identifiera behov och barriärer och under prototypfasen kommer idéer och tekniker att testas. Det ramverk som identifieras kommer ligga till grund i arbetet med att ta fram en skalbar kommunikationsmodell som ska underlätta kommunikation och val av solcellslösningar. Kommunikationsmodellen ska samtidigt ”puffa” mot hållbara val och en större spridning av solcellssystem.
Här kan du testa de nya webbverktygen som utvecklats under projektet för att beräkna solenergi och den ekonomiska genereringen av ditt tak.
Tyréns SunEngine – täcker Göteborg, Malmö, Huddinge och Södertälje Karlstads Energi/kommun tjänster KarlstadProjektägare
KTH
Projektledare

Hatef Madani
Samfinansiärer och samarbetspartner
Beteendelabbet, Tyréns och Karlstads kommun.
Projektperiod
2019-08-01 till 2022-06-30
Mer information om projektet
Länk till projektsida för projektet på KTHs webbplats
2021-11-11 Nelson Sommerfeldt presenterar projektets resultat vid Design för energieffektiv vardags årskonferens
Nyheter och pressreleaser
2021-11-10 Nyhet: Projektet som ska få fler att investera i solceller
2021-11-04 Pressrelease KTH: Nya solkartor hjälper konsumenten fatta rätt solcellsbeslut
2019-12-18 Nyhet KTH: Då bör du köpa solpaneler